9 Dingen die de urine van je paard je vertelt over zijn gezondheid

9 Dingen die de urine van je paard je vertelt over zijn gezondheid

9 Dingen die de urine van je paard je vertelt over zijn gezondheid

De eerstvolgende keer dat je paard aanstalten maakt om een plasje te plegen, kijk jij aandachtig toe. Die urine kan je namelijk veel vertellen over zijn gezondheid. Normale urine Niet elk paard plast hetzelfde. Hoe de urine eruit ziet en ruikt, hangt erg af van het dieet van je paard. Deze soorten urine worden over het algemeen als normaal beschouwd:

  1. Lichtgekleurd Paarden die onbeperkt toegang tot schoon drinkwater hebben, drinken meer. Daardoor wordt hun urine meer verdund, is het bleker van kleur en ruikt het minder sterk.
  2. Donkergeel Als je paard minder heeft gedronken, is zijn urine donkerder van kleur. Ook wanneer je paard meer zweet, bij warm weer of na zware inspanningen bijvoorbeeld, raakt het meer water kwijt en zal de urine donkerder zijn.
  3. Oranjerood Het kan even schrikken zijn: een oranjerode plas vinden bij het uitmesten van de stal. Gelukkig is niet alles wat rood is direct bloed. Paardenurine bevat van nature bestanddelen die oranjerood kleuren zodra ze in aanraking komen met licht.
  4. Melkachtig Af en toe heeft urine een melkachtige, troebele kleur. Dit wordt veroorzaakt doordat er een teveel aan calcium vanuit de darmen door de urine wordt opgenomen en afgevoerd.
  5. Schuim Als je paard begint met plassen, kan er wat schuim bij ontstaan. Dit komt omdat de urine een soort slijm bevat, dat als een glijmiddel werkt om te voorkomen dat kalkkristallen in de blaas blijven steken en daar stenen gaan vormen.
  6. Stinkend Hoe meer eiwitten je paard binnenkrijgt, hoe meer ureum en ammonium hij produceert. Deze stoffen ontstaan bij het afbreken van eiwitten, en ze veroorzaken de sterke urinegeur die je ruikt als je een stal uitmest. Abnormale urine Elke plotselinge verandering in de urine of het plasgedrag van je paard kan mogelijk op problemen wijzen, dus het is slim om regelmatig even te kijken als je paard aan het plassen is. Bij de volgende soorten plas is het verstandig even de veearts te bellen:
  7. Vaak, maar weinig, en met bloed Plast je paard vaak, maar zijn het telkens maar kleine beetjes en zit er af en toe zelfs bloed bij? Dat kan wijzen op een blaasontsteking. Dit is een infectie die vooral bij merries voorkomt, omdat bij merries de urineweg korter is en de infectie daardoor sneller de blaas bereikt.
  8. Onregelmatig of ongemakkelijk Als er veel oplosbare stoffen als calcium in de urine zitten, kunnen die onder bepaalde omstandigheden samenklonteren en stenen vormen. Afhankelijk van de plaats waar de stenen ontstaan, worden ze blaas-, ureter- of nierstenen genoemd. Deze stenen kunnen de urineweg versperren en maken plassen daardoor pijnlijk en erg moeilijk. Een complete verstopping kan ernstige, soms dodelijke gevolgen hebben, dus het is noodzaak om een veearts te laten komen als je vermoedt dat je paard er last van heeft.
  9. Erg donker van kleur De urine van paarden met maandagziekte of spierbevangenheid is opvallend donker. De spieren kunnen eiwitten niet meer goed afbreken, waardoor er extra veel afvalstoffen in de urine terecht komen die de urine verkleuren. Bij paarden met het dodelijke seizoensgebonden myopathie is de urine vaak ook donkerder. Bron: Horse & Hound

MestLab.eu : caring 4 your horses.